Waarom is Boulder zo’n populaire bestemming voor triatleten?

by | 1 Dec 2022

Boulder staat wereldwijd bekend als het “mekka” van de duurtraining. Home for some of the best Triathletes in the world and base for Elite squads of distance runners of World Class caliber. Thuisbasis voor enkele van de beste triatleten ter wereld en veel elite hardlopers van wereldklasse. Meerdere factoren dragen ertoe bij dat deze plek een fabriek is van succesvolle atleten van alle niveaus die hun prestaties verbeteren!

Hoe het allemaal begon

Het heeft allemaal betrekking op de jaren 1970, toen Frank Shorter, tweevoudig olympisch marathon medaille winnaar in de VS (goud op de 72 en zilver op de 76 Olympische Spelen) uit New York kwam om voor dat voorjaar in Boulder te trainen. Hij was een “early believer” van hoogtetraining voor het lange afstand hardlopen en koos voor Boulder omdat de Universiteit van Colorado op dat moment de enige indoorbaan van meer dan 1500 meter boven NAP in de Verenigde Staten had.

Na het succes van Shorter met racen op Olympisch niveau en CU Boulder (University of Colorado) die 6 nationale kampioenen voortbracht en 7 nationale NCAA-teamtitels won, verhuisden in de jaren ’80 veel elite-hardlopers naar Colorado zich in Boulder te vestigen.

Gui Muglia aan het hardlopen in Boulder

Het huidige Boulder

In de loop der jaren werden steeds meer atleten aangetrokken door een steeds groter wordende gemeenschap van hardlopers, fietsers, triatleten, klimmers, wandelaars en liefhebbers van buitenactiviteiten van over de hele wereld. De jonge, levendige en charmante omgeving van de stad, omringd door de prachtige Rocky Mountains Flat Irons, is uitgegroeid tot meer dan 100.000 inwoners en ligt op 1600 meter hoogte. Atleten die in Boulder wonen, kunnen experimenteren met een rustig dagelijks leven (wat helpt om zich te concentreren op training en herstel) maar tegelijkertijd een uitstekende infrastructuur en hoogwaardige diensten.

Eindeloze trailkeuzes, voorbeeldige verharde en onverharde wegen om te fietsen, een aantal 25 en 50 meter zwembaden vatten het “menu” samen dat zelfs de meest veeleisende triatleet kan bekoren. Die hoogte van 1600 meter wordt beschouwd als een “sweet spot” om de fysiologische voordelen van training op grote hoogte te krijgen en toch nog wat intensiteit/kwaliteit aan je trainingen toe te voegen.

Het 50m zwembad van Boulder open tijdens de zomer

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Alles wat zo goed is, heeft echter een prijs (in dit geval letterlijk). In het afgelopen decennium was Colorado een van de meest gewilde bestemmingen om te wonen en verwelkomde het mensen die vanuit het hele land. Het verkeer werd drukker, de prijzen van onroerend goed schoten omhoog en tegenwoordig bevindt het zich in de 1% meest gewaardeerde en duurste gebieden in de hele Verenigde Staten.

glucose vetzuur oxidatiecyclus

Gui op zijn TT-fiets in Boulder

Boulder zou op je bucketlist moeten staan.

Degenen die het hele jaar door in Boulder wonen en trainen, beschouwen het niet als vanzelfsprekend en zijn erg dankbaar om te helpen bij het opbouwen van Boulder’s sportgemeenschap waar iedereen gemoedelijk met elkaar omgaat en er alles aan doet om het beste uit elkaar te halen. Het is inspirerend om een herstelrun te maken en met je handen naar een Olympiër te zwaaien of paden te kruisen tijdens je rit met meervoudig Ironman kampioenen! Boulder, Colorado zou op je bucketlist moeten staan om te bezoeken!

 

Succes met trainen allemaal!

-Gui Muglia

Race een IRONMAN 70.3 in Boulder of bekijk deze andere Triathlons in Boulder.

Gui Muglia

Gui Muglia

Pro ???????? triatleet woonachtig in Boulder

De kunst van efficiënt hardlopen

De kunst van efficiënt hardlopen

“Rennen kan iedereen, hardlopen is een kunst.” aldus hardloop specialist, Chantal Berga.
Door aan onze techniek te werken kunnen er grote sprongen gemaakt worden in de hardloop prestaties. Hier legt Chantal uit waar je aan moet denken als je in je looptechniek gaat investeren.

Donald Hillebregt legt uit wat een een coach voor hem betekent.

Donald Hillebregt legt uit wat een een coach voor hem betekent.

Donald Hillebregt is een professionele triatleet met als droom de Olympische Spelen. Hij is nu volop met het kwalificatie traject voor Parijs 2024 bezig.
In dit interview legt hij uit waarom een persoonlijke triathlon coach voor hem zo belangrijk is en hoe zijn coach Dagmar Kagie dat vervult.

INSCYD, de inspanningstest voor triatleten

INSCYD, de inspanningstest voor triatleten

Wat hebben Jan Frodeno, Wout van Art, Anne Haug, Mathieu van der Poel en Lionel Sander allemaal gemeen?
Juist, ze gebruiken het metabool profiel van de INSCYD test om met performance markers te trainen en te racen.
Wat INSCYD is en welke performance markers dit zijn liggen we je hier uit.