Donald Hillebregt Inspanningstesten

Wat inspanningstesten betekenen voor professioneel triatleet Donald Hillebregt

by | 14 Mar 2023

In zijn streven naar de perfecte sportieve prestatie, wordt er door zijn huidige coach, Dagmar Kagie, veelvuldig gebruikt gemaakt van inspanningstesten. Maar wat zijn inspanningstesten en hoe worden ze gebruikt? In dit interview legt Donald Hillebregt uit wat de inspanningstesten voor hem betekenen: ‘Voor mijn gevoel wordt het onderschat, terwijl ik er duidelijk een meerwaarde in zie.’

Wat houdt een inspanningstest in?

Donald Hillebregt: “Met inspanningstesten kun je je trainingen zo efficiënt mogelijk maken. Bij een inspanningstest meet je waar iemands grenzen liggen op fysiek niveau. Dit gaat volgens een bepaald protocol waaruit belangrijke waardes gehaald kunnen worden, waar je je trainingen op aan kan passen. Zo kan je een stuk efficiënter trainen. Je haalt dan alles uit je training, zonder dat de training van de volgende dag daaronder lijdt. Er is een breed scala aan inspanningstesten, maar Triathlon Training Academy gebruikt voornamelijk INSCYD testing. INSCYD is de laatste revolutie in inspanningstesten waar nog meer kennis uit gehaald kan worden. Er wordt een zogenaamd metabool profiel opgesteld. Mij bevalt dat heel erg, omdat het zo specifiek is, dat je zo efficiënt mogelijk kan trainen om je doelen te halen.”

Arena Games Triathlon, Sursee, Switzerland on the 12th March 2023, photo @That Cameraman

Hoe gaat een inspanningstest in zijn werking?

Donald Hillebregt: “In het geval van een INSCYD test, wordt er in principe een protocol gevolgd van twee of drie dagen. Hierbij ga je bijvoorbeeld een paar keer een bepaald aantal minuten voluit fietsen. Er wordt enkel en alleen dat protocol gevolgd, de bestanden daarvan stuur ik door naar mijn coach, die het door een software haalt. De software berekent dan hoeveel lactaat ik heb geproduceerd en zo krijg je dus heel veel inzichten waarmee mijn coach een geschikt trainingsschema maakt.”

Wat voor waardes worden er uit een inspanningstest gehaald?

Donald Hillebregt: “Uit een INSCYD-inspanningstest bij het fietsen haal je bijvoorbeeld aerobe en anearobe drempel, VO2MAX, VLaMAX maar ook waar de grenzen van je metabolisme liggen (CarbMAX en FatMAX). Je kan zien hoeveel koolhydraten of vetten jij verbruikt per uur op een bepaald wattage. Ook kan je hierdoor zien hoeveel lactaat je produceert. Bij lactaat is het belangrijk om het te gebruiken als brandstof, maar ook om niet te veel aan te maken omdat dat je prestatie zal beperken.”

ATU Cup 2022 Dakhla, foto @aquawizz

Hoe vaak wordt een inspanningstest gedaan?

Donald Hillebregt: “We proberen vier tot vijf keer per jaar inspanningstesten te doen, maar dat is afhankelijk van de omstandigheden. Het wordt voornamelijk gedaan wanneer we een specifiek trainingsblok hebben afgerond. Dan weten we of en hoe we zijn verbeterd door de specifieke trainingen die we in dat trainingsblok hebben gedaan. Ook doen we testen voordat we het race specifieke trainingsblok ingaan, zodat we precies weten op welke trainingsknop we moeten drukken voor de wedstrijdperiode.”

Waarom zijn inspanningstesten belangrijk voor jou?

Donald Hillebregt: “Als topsporter moet je veel uren trainen, maar je bent beperkt in hoeveel je kan trainen. Iedere training die ik doe moet daarom efficiënt zijn. Het moet een bepaald doel dienen, anders gaat het ten koste van een andere training. Als je veel werkt met inspanningstesten, haal je meer uit je trainingen, omdat de trainingen zo effectief mogelijk worden. Ook mentaal vind ik het een fijn idee om te weten waarom ik iets doe. Het idee van slim trainen spreekt mij heel erg aan, mentaal geeft het mij meer rust.” 

glucose vetzuur oxidatiecyclus

Arena Games Triathlon, Sursee, Switzerland on the 12th March 2023, photo @That Cameraman

Wat is de rol van jouw coach in de inspanningstesten?

Donald Hillebregt: “Mijn coach heeft veel meer verstand van hoe de testen werken dan dat ik dat heb. Als triatleet volg ik vooral het protocol dat hij mij geeft en stuur ik hem vervolgens de metingen door. Mijn coach haalt hieruit alle resultaten en kan dat ombouwen naar een passend trainingsschema. Dagmar weet goed waar hij het over heeft en met die kennis kan hij voor mij een trainingsschema maken waarbij ik zo veel mogelijk uit mijn trainingen haal.” 

Heb je je hele carrière al inspanningstesten gedaan?

Donald Hillebregt: “Inspanningstesten heb ik mijn hele leven gedaan, maar bij mijn vorige trainer deden we het maar één keer per jaar. Bij Triathlon Training Academy doen we dat vaker , want tussendoor word je beter als triatleet en dan is het zonde om daarop niet je trainingen aan te passen. Natuurlijk kost een inspanningstest ook trainingstijd, maar je wil wel dat je trainingen precies zijn. Ik heb nu gewoon meer het gevoel dat we echt heel efficiënt trainen. Je moet een goede balans vinden tussen het trainen en het testen.”

2023 World Triathlon Championship Series Abu Dhabi

2023 World Triathlon Championship Series Abu Dhabi, foto @Saskia Pennekamp

In hoeverre zijn inspanningstesten belangrijk voor een goed trainingsschema?

Donald Hillebregt: “Ik geloof niet dat je optimaal kan trainen, zonder een inspanningstest. Als je het niet doet, ga je naar mijn mening effectiviteit missen in je trainingen. Zelf snap ik niet waarom niet meer triatleten het op dit niveau doen. In het wielrennen zie je dat inspanningstesten veel gebruikt worden, Frodeno en de Noorse triatleten doen het veel maar verder in de triathlon hoor je het nog niet heel veel. Voor mijn gevoel wordt het onderschat, terwijl ik er duidelijk een meerwaarde in zie.”

Een inspanningstest kan meerdere vormen aannemen en heeft een meerwaarde voor elke ambitieuze duursporter. Triathlon Training Academy biedt verschillende inspanningstesten aan van een Maximal Lactate Steady State Test tot aan een INSCYD Performance Test met compleet metabool profiel. Wil je meer weten?

Bekijk het inspanningstesten aanbod van de Triathlon Training Academy.

of lees het blog INSCYD: een inkijkje in je metabool profiel.

Meer weten over Donald? Bekijk zijn huidige ranking op World Triathlon en volg hem op insta @donaldhillebregt 

Maya ter Steege

Maya ter Steege

Creative Writer

De kunst van efficiënt hardlopen

De kunst van efficiënt hardlopen

“Rennen kan iedereen, hardlopen is een kunst.” aldus hardloop specialist, Chantal Berga.
Door aan onze techniek te werken kunnen er grote sprongen gemaakt worden in de hardloop prestaties. Hier legt Chantal uit waar je aan moet denken als je in je looptechniek gaat investeren.

Donald Hillebregt legt uit wat een een coach voor hem betekent.

Donald Hillebregt legt uit wat een een coach voor hem betekent.

Donald Hillebregt is een professionele triatleet met als droom de Olympische Spelen. Hij is nu volop met het kwalificatie traject voor Parijs 2024 bezig.
In dit interview legt hij uit waarom een persoonlijke triathlon coach voor hem zo belangrijk is en hoe zijn coach Dagmar Kagie dat vervult.

INSCYD, de inspanningstest voor triatleten

INSCYD, de inspanningstest voor triatleten

Wat hebben Jan Frodeno, Wout van Art, Anne Haug, Mathieu van der Poel en Lionel Sander allemaal gemeen?
Juist, ze gebruiken het metabool profiel van de INSCYD test om met performance markers te trainen en te racen.
Wat INSCYD is en welke performance markers dit zijn liggen we je hier uit.

Boulder – Een triatlon mekka

Boulder – Een triatlon mekka

Boulder staat wereldwijd bekend als het “mekka” van de duurtraining. Home for some of the best Triathletes in the world and base for Elite squads of distance runners of World Class caliber. Thuisbasis voor enkele van de beste triatleten ter wereld en veel elite hardlopers van wereldklasse. Gui Muglia legt uit waarom.